Datasoft

Drupal | Web design | 3D | Baze podataka

Izrada i programiranje web stranica u Drupal CMS-u

DRUPAL je naš izbor za Content Menagment System

Drupal logoDrupal je CMS otvorenog koda koji omogućava brzo i jednostavno organiziranje, upravljanje i objavu Vaših sadržaja sa neograničenim mogućnostima prilagodbe.

Korisnici Drupal-a kao što su WhiteHouse.gov, The Economist, MTV Europe, MTV UK, BBC The World, NASA, Ubuntu itd. dovoljno govore da je Drupal vrlo moćan sustav koji se može koristiti za vrlo velike, složene stranice i da je trenutno najbolja platforma za SEO (optimizacija web stranica za pretraživače).

Alati koji su ugrađeni u Drupal sa automatiziranim SEO-om, uz potpuno kontrolu svih elemenata stranica stavlja Drupal ispred svih CMS sustava uključujući Joomlu i Wordpress.

 

Razlozi zašto smo izabrali Drupal:

 1. SEO poveznice. Drupal nam daje potpuno kontrolu nad URL strukturom. Svakom sadržaju koji kreiramo u Drupal-u (naziva se Node) možemo podesiti URL. Moguće je automatska izrada URL-a na osnovi tipa sadržaja, naslova, ključnih riječi, datuma, vremena ili bilo koje druge informacije.
 2. Prilagođeni tipovi sadržaja. Bez programiranja uz pomoć CCK.a (content construction kit) i View modula možete kreirati nove tipove sadržaja i kreirati napredne SQL upite za taj sadržaj. Tipični primjeri su: novosti, aktualnosti, blogovi, albumi, knjige i tutorijali, sav taj sadržaj može biti kreiran i prikazan na razne načine.
 3. Jednostavna izmjena i revizija. Svi radimo greške. Drupal ima ugrađenu funkciju koja nam omogućava snimanje revizija teksta koji smo mjenjali. To nam omogaćava da se vratimo na stariju verziju teksta u bilo koje vrijeme te povrat teksta klikom miša.
 4. Taksonomija. Drupal ima ugrađenu izuzetno moćnu taksonomiju (kategorizaciju), koja nam omogućava organiziranje i tagiranje sadržaja sa ključnim riječima.
 5. Upravljanje korisnicima. Drupal je poznat po svojoj Drupal zajednici, te jednostavnosti optimizacije. Kako je Drupal izrađen za web stranice orijentirane prema zajednici tako ima izuzetno veliku kontrolu nad korisničkim računima, korisničkih uloga i razinama pristupa korisnika. Nema ograničenja prilikom izrade i podešavanja korisničkih uloga i razina pristupa npr. "anonymous visitor," "authenticated user," "editor," "webmaster," "admin" i "moderator."
 6. Naslov stranice. Sa gledišta SEO optimizacije najbitnija stavka je Naslov stranice. Naslov stranice ima nekoliko funkcija; govore posjetiteljima da su na pravom mjestu, sadrže važne ključne riječi tako da stranica može biti kvalitetno kategorizirane od strane internet tražilica, prikazuju ako nas je posjetitelje dodao u favorite, internet tražilice ga koriste kao naslov za rezultat pretrage. Drupal može izraditi naslov stranice automatski koristeći naziv i slogan web sjedišta te naslove samih tekstova, dok za zahtjevnije sadržaje mogu se izraditi automatski naslovi za SEO potrebe. Sa Drupalom imate potpuna kontrola nad naslovima stranica i tekstova .
 7. Integracija sa Google Analytics. Google Analytics modul omogućava dinamički prikaz svih informacija o posjećenosti web stranice. Bez programiranja. Besplatno.
 8. Drupal zajednica. Drupalova izuzetno velika zajedica koja se sastoji od korisnika i programera je vrlo aktivna i strastvena. Više od 650.000 korisnika ima računa na Drupal.org, te više od 2.000 programera ima registrirani računa. Postoje tisuće modula kojima se povećavaju mogućnosti Drupal CMS-a.
 9. Potpuno besplatan. Drupal moduli (drugdje se nazivaju plug-ins, add-ins, widgets - mali dijelova programskog koda koji se vrlo lako dodaju web stranicama te povećavaju funkcionalnost stranica) su besplatni.
 10. Vrlo jednostavna SEO optimizacija. Potrebno je samo instalirati i uključiti Drupal SEO checklist modul. Nakon vrlo jednostavnog podešavanja modula imate SEO optimizirane web stranice.
Drupal SEO moduli

Prednosti CMS web stranica u odnosu na statičke stranice

 • Online izrada i uređivanje web sadržaja u WYSIWYG pregledniku.
 • Nije potrebno posebno tehničko znanje za izradu web stranica, dovoljno je osnovno poznavanje interneta i uređivanja teksta na računalu.
 • Jednostavno upravljanje multimedijalnim sadržajem (fotografije, audio, video, flash i sličan sadržaj).
 • Sadržaj se automatski optimizira za indeksiranje od strane tražilica (web crawlera).
 • Sadržaj CMS web stranica je SEO firendly. Uz kvalitetan i dobro strukturiran sadržaj, vaše web stranice postići će visoke pozicije u rezultatima pretraživanja na Google, Binga, Yahoo i drugim tražilicama.
 • Web dizajn i sadržaj CMS stranica odvojeni su na način da je sadržaj pohranjen u bazu podataka, a web dizajn u standardne CSS i HTML datoteke. Na ovaj način možete mijenjati dizajn vaših web stranica neovisno o sadržaju.
 • Nije potrebna nabava niti instaliranje dodatnog softvera za izradu web stranica. Dovoljan je web preglednik, npr. Google Chrome, Firefox ili Internet Explorer.
 • Web stranice možete uređivati s bilo kojeg računala povezanog na internet ma gdje se nalazili. To može biti i vaše prijenosno računalo, Tablet ili Smartphone.
 • Web portal, uz standardne CMS funkcionalnosti za upravljanje web sadržajem, sadrži i napredne funkcionalnosti za upravljanje informacijama i poslovnim procesima. Portal  je više od CMS-a, portal omogućuje pružanje i konzumiranje usluga, složeniju interakciju između pružatelja usluge i korisnika kao i potpuno obavljanje poslovnih procesa putem interneta.
 • Uz minimalna ulaganja dobivate kvalitetnu i profesionalnu prisutnost na internetu nužnu za uspješno online poslovanje. Portal je zasnovan na najnovijim svjetskim standardima za izradu weba što Vam jamči kvalitetu i sigurnost, dobro pozicioniranje na tražilicama (Google, Bing...), jednostavnost upravljanja sadržajem i potpunu kontrolu nad vlastitim portalom, dvosmjernu komunikaciju s posjetiteljima portala, mogućnost online prodaje proizvoda i usluga, automatizaciju i nadzor poslovnih procesa te čitav niz drugih pogodnosti. Odlučite se za implementaciju web portala i dobit ćete višestruku vrijednost za uloženi novac!